Teplé předkrmy:
Masové řezy (pita, burek)
250 g listového těsta, hladká mouka na rozválení, 30 g másla
Nádivka: 300 g vepřového masa, 1 cibule, 20 g tuku, 1 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, petrželka
Příprava nádivky: Pokrájenou cibuli zpěníme na části tuku, přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, až se téměř všechna šťáva z masa odpaří. Maso sejmeme z plotýnky, popřípadě ještě znovu umeleme, osolíme, okořeníme a promícháme s rozšlehaným vejcem.
Listové těsto rozválíme v tenký obdélník, okraje rovně zařízneme a rozdělíme jej na tři stejně velké díly. První díl položíme na plech, pokapeme rozehřátým máslem, potřeme polovinou náplně, na něj položíme druhý díl těsta, potřeme zbylou náplní, poklademe ji třetím dílem těsta, pokapeme rozehřátým máslem a na několika místech propícháme vidličkou. Vložíme do dobře vyhřáté trouby, po 10 minutách příkon tepla zmírníme a dopečeme (celkem asi 35 minut). Pilkovým nožem nakrájíme řezy a podáváme horké.
Jinou variantou je tvarohová nádivka, kdy vepřové maso nahradíme tvarohem a přidáme 1 zakysanou smetanu a vejce.
Polévky:
Fazolová gulášovka
300 g bílých fazolí, 1 bobkový list, sůl, 2 velké cibule, 80 g tuku, mletá sladká paprika, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, kmín, špetka majoránky, 2 vuřty (nebo kousek uzeného kolene), 500 g čerstvých paprik nebo 3 sterilované papriky
Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Po 3 hodinách je uvaříme doměkka s přísadou bobkového listu. Pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, vmícháme mletou papriku, hned zalijeme několika lžícemi vody, přidáme rajčatový protlak, kmín, rozetřený česnek, odkapané fazole a oloupané, na tenké plátky nakrájené vuřty. Guláš podusíme, okořeníme rozemnutou majoránkou, osolíme, přidáme papriky pokrájené na nudličky a ještě krátce podusíme.
Masové speciality:
Chorvatské rizoto (džuveč)
200 g skopového nebo telecího masa, 200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 1 malá cibule, 200 g rajčat, 200 g paprik, 200 g baklažánů, 2 lžíce mleté sladké papriky, 30 g sádla, 200 g oloupaných brambor, 200 g rýže, vývar, 2 bobkové listy, petrželka, pepř, sůl
Na sádle zpěníme hrubě pokrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostky, opečeme je, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, osolíme, okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme půl hodiny. Potom přidáme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži a na kostky nakrájené brambory a dusíme doměkka.
Zeleninové přílohy:
Opečené papriky
Kvalitní a sladké červené kapie omyjeme a celé opečeme na grilu nebo v troubě. Můžeme je ještě teplé oloupat a zalít česnekovou marinádou (rozdrcený česnek utřeme s olivovým olejem, přidáme trochu vinného octa a čerstvou petrželovou nať). Podáváme buď teplé, nebo studené, nejlépe s bílým chlebem.
Ryby:
Vařená ryba "na lešo"
Mezi místním obyvatelstvem patří tento způsob k nejoblíbenějším. Je jednoduchý, nejméně pracný a je zároveň nejzdravější. Ryba se buď celá (podle velikosti), nebo nakrájená na kusy vloží do vařící vody, do níž se přidá pár lžic olivového oleje, vinného octa, pár bobkových listů a celého pepře a celá cibule. Vaří se poměrně jen krátce. Ryba na lešo se servíruje s vařenými brambory, s mangoldem a s nezbytným zeleninovým salátem.
Sladkosti:
Ořechovník
Těsto: 400 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 vejce, 60 g práškového cukru, 2 dl mléka, 80 g másla.
Náplň: 500 g vlašských ořechů, 100 g cukru krupice, 80 g rozinek, skořice, rum, 2 dl mléka
Kváskem zaděláme kynuté těsto a dáme na necelou hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň: ořechy se smíchají se suchými přísadami, vše se zalije horkým mlékem a po vychladnutí se pak plní. Z těsta po vykynutí uděláme 2 pláty, potřeme náplní a uděláme 2 záviny. Pečeme na plechu vyloženém pečicí fólií asi 60 min. Místo ořechové náplně můžeme udělat makovou náplň (stačí 300 g máku), ta je však poněkud pracnější, protože mák se musí s příslušnými přísadami uvařit.
Přejeme vám radost při přípravě chorvatských pokrmů a hlavně dobrou chuť!
(jm)
|