Stejně jako mnoho dnešních velkých vynálezů, také mikrovlnná trouba byla vedlejším produktem jiného výzkumu. V tomto případě se jednalo o magnetron, mikrovlnný zdroj britských radarů za II. světové války. Někdy kolem roku 1946 se Dr. Percy Spencer zabýval výzkumem souvisejícím s radarem.
Přitom zpozoroval cosi neobvyklého - v kapse se mu rozehřálo cukroví. To přimělo Spencera k dalšímu experimentu. Poblíž magnetronu umístil kukuřici a s nadšením vynálezce pozoroval, jak puká, praská a "střílí" po celé laboratoři. Spencerův obličej se rozzářil logickým závěrem: Rozehřáté cukroví i popraskaná kukuřice jsou následky mikrovlnné energie. Což tímto způsobem ohřívat i ostatní potraviny?
Od té doby uplynulo již mnoho let. Mikrovlnné trouby jsou dnes neodmyslitelným pomocníkem naší kuchyně a staly se fenoménem moderní domácnosti. Už proto, že se změnily z obyčejného přístroje na ohřev či rozmrazení jídla ve schopného pomocníka, umožňujícího i běžné vaření. K přípravě pokrmů přitom obvykle potřebují výrazně méně času než běžný sporák.
Proč máme používat mikrovlnnou troubu a jak ji využít?
Mikrovlnná trouba znamená:
- zachování více minerálů a vitamínů, a to díky principům mikrovlnného vaření - vystačíme s minimem vody a v potravinách tak zůstane zachován velký podíl hotových látek (minerálů a vitamínů), které se ve vodě běžně rozpouštějí.
- méně tuků - při vaření se obejdeme takřka bez použití tuků.
- více volného času - podstatně se zkrátí doba přípravy pokrmů.
- více funkcí - některé modely se svým vybavením a možnostmi vyrovnají klasickým troubám, které dokonce mohou postupně nahradit. Už dnes si můžeme koupit troubu, která kromě ohřevu umožní zapékat, grilovat, rozmrazovat nebo třeba dlouhodobě udržovat jídlo teplé. Vzácné nejsou ani kombinace mikrovlnných a horkovzdušných trub nebo pečení v páře.
Jak vlastně pracuje?
Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra.
Každá mikrovlnná trouba obsahuje již v úvodu zmíněný magnetron - speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 MHz.
Vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění má schopnost pronikat takovými materiály, jako jsou například plasty, sklo, keramika a papír, a přímo tak ohřívat potraviny v těchto materiálech. Pozor však na kovové materiály, od těch se mikrovlny odrážejí. Organické molekuly, ze kterých se potraviny skládají, se při stimulaci mikrovlnným vlněním rychle rozkmitají, při pohybu vzniká tření a při tření teplo. Okolí z anorganických molekul naopak zůstává chladné, respektive ohřeje se pouze díky absorpci tepla z ohřívaných potravin.
Na co myslet před nákupem?
Hlavně na to, co od mikrovlnné trouby očekáváte a k čemu a nakolik ji budete využívat. Hodně se mikrovlnné trouby využívají pouze na rozmrazování nebo k ohřevu hotových jídel. Je třeba si uvědomit, kam mikrovlnku umístíte, zda bude volně stojící, nebo zabudovaná třeba v kuchyňské lince. Z důvodů relativně vyšší energetické náročnosti se doporučuje samostatná elektrická zásuvka. V úvahu též musíme vzít hmotnost vybrané mikrovlnky, to v případě, že chceme umístit mikrovlnnou troubu např. na polici či jinak zavěsit.
Jaké bývá ovládání a konstrukce?
Levnější a jednodušší přístroje mají ovládání mechanické. Požadované funkce, jako je doba a výkon ohřevu, si na nich sami volíme pomocí otočných knoflíků. U cenově náročnějších přístrojů je ovládání digitální, které znamená, že programování se volí pomocí tlačítek a displeje. U konstrukce a designu je třeba se zaměřit především na vnitřek trouby - zda je nerezový nebo smaltovaný a zda je přístroj uvnitř osvětlený. Dále nás zajímá, jaký průměr má otočný talíř a je-li výsuvný, nebo dokonce i patrový pro ohřev dvou talířů najednou. Vybrat si můžete i z několika tvarů a rozměrů.
Kam umístit mikrovlnnou troubu?
Mikrovlnné trouby se vyrábějí jak volně stojící, tak vestavné. Společným rysem je, že kolem sebe vyžadují dostatečné odvětrání, proto se k vestavným mikrovlnkám dokupují tzv. rámečky, které zajistí, aby kolem sebe měla trouba dostatečný odvětrávací prostor. Další věcí, kterou bychom měli při nákupu zvážit, je otevírání dvířek. Některé mikrovlnky se totiž otevírají výklopným způsobem, takže dvířka tvoří podložku pro talíř.
Jak může být vybavena?
Rozlišujeme mikrovlnné trouby:
- S jednou funkcí
- takové jsou ideální pro ohřev, vaření a rozmrazování
- Se dvěma funkcemi
- jsou navíc vybaveny grilem
- Se třemi funkcemi
- kromě grilu mají navíc horký vzduch, vhodný k zapékání
Některé mikrovlnky mají navíc tyto funkce:
- Předem nastavené předvolby pro několik standardních postupů
- Možnost uložit si nejpoužívanější postupy do paměti
- Možnost naprogramování začátku a konce provozu až 24 hodin dopředu
- Speciální systémy šíření mikrovln, které zabezpečí rovnoměrnější ohřev
- Možnost automatického rozmrazování a pečení podle hmotnosti a typu potravin
- Možnost udržování stálé teploty neboli udržování jídla v teplém stavu.
V roce 2003 představila společnost Pantin, s.r.o. českému trhu novou řadu kvalitních mikrovlnných trub značky GM electronic, které si již za krátkou dobu získaly mnoho spokojených zákazníků. Nejprodávanějším modelem je mikrovlnná trouba GM electronic MT 17 s mechanickým ovládáním. Jedná se o cenově velice výhodný výrobek se zárukou nejvyšší kvality.
Svět se dělí na dva nesmiřitelné tábory: odpůrce a zastánce mikrovlnného vaření. Faktem ale zůstává, že na každodenní pomoc mikrovlnné trouby jsme si už zvykli. Domácností, které ji nepoužívají alespoň k ohřívání nebo rozmrazování pokrmů, najdeme dnes již jen málo. Pokud ale patříte mezi ně, právě pro vás je model GM electronic MT 17 určen a při jeho zakoupení budete mít sami možnost ocenit jeho nenahraditelné služby.

Tato stránka vznikla ve spolupráci se značkou
GM electronic.
Jaké nádobí do mikrovlnky používat?
Pouze takové, které je pro mikrovlnky určeno, případně označeno symbolem upozorňujícím, že jej lze k vaření v mikrovlnce použít. V poslední době se kromě skleněných a keramických materiálů stále více uplatňují plasty.
Plastové nádobí do mikrovlnné trouby Tescoma je určené pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě i pro uchovávání potravin v lednici a mrazničce. Je vyrobeno ze zdravotně nezávadného materiálu, schváleného Státním zkušebním ústavem a opatřeno certifikátem ITC.
Víka nádob a misek jsou vzduchotěsná a zabraňují vysychání potravin i při dlouhodobém uložení v mrazničce. Nádobí do mikrovlnné trouby Tescoma lze velmi snadno čistit všemi běžnými mycími prostředky a neškodí mu ani intenzivní mytí v myčce nádobí.
Doporučujeme:
Napařovací hrnec
- vynikající pro ohřev většiny potravin v mikrovlnné troubě
- vynikající k rychlé přípravě pokrmů, např. zmrazené zeleniny, ohřívání knedlíků apod.
- ohřívá a nevysuší - velmi zdravý a šetrný způsob tepelné úpravy pokrmů
- nepostradatelný pro každou domácnost s mikrovlnnou troubou
Forma na bábovku průměr 24 cm
- ideální k rychlé přípravě vynikající bábovky v mikrovlnné troubě
- velká úspora času oproti běžnému pečení
Vaříme a pečeme
Marmeláda v mikrovlnce
1 kg ovoce (např. meruňky), 500 g cukru krupice, šťáva z půlky citronu, 1 sáček šetřící cukr k vaření marmelády Quettim
Vypeckované ovoce dáme do odpovídající nádoby (přikryté poklicí do mikrovlnky) a zapneme troubu na 5 až 8 minut podle druhu ovoce. Vytáhneme z trouby a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme šťávu z poloviny citrónu a zamícháme. Přidáme sáček želírovacího cukru a opět promícháme. Povaříme 3 minuty v mikrovlnce. Po vyjmutí přisypeme cukr krupice a mícháme 2 minuty. Pozor! Cukr se dává až po povaření, aby nezkaramelizoval a neztmavl! Za horka dáváme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout, zkontrolujeme těsnost a uložíme do sklepa.
Hrnkové knedlíky vařené v mikrovlnce
3 vajíčka, 3 rohlíky, 1,5 hrníčku (čtvrtlitrového) polohrubé mouky, 1,5 hrníčku mléka, sůl, špetku prášku do pečiva
Rohlíky nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme žloutky, mléko, mouku s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Jemně zamícháme a do hodně vymaštěných a strouhankou vysypaných hrníčků plníme směs asi do dvou třetin. Hrníčky vložíme do mikrovlnky a vaříme 8 - 9 minut. Knedlíky jsou rychlé a dobré a nedají se pokazit.
Vídeňská bábovka
3 žloutky, 2/3 sklenice studené vody, 2/3 sklenice oleje, 3 bílky, 150 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 30 g kakaa, 2/3 kypřicího prášku do pečiva
Žloutky, vodu a olej pečlivě rozmícháme. Do tohoto základu vmícháme směs připravenou z mouky, cukru, kakaa a kypřícího prášku. Těsto nadlehčíme přidáním sněhu ušlehaného z bílků. Směs vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 7 - 9 minut na plný výkon.

Tato stránka vznikla ve spolupráci
se značkou Tescoma.
|