První písemné zmínky o pampelišce pocházejí ze sedmého století z Číny. Podrobnější záznamy zanechal středověk, kdy mniši vyráběli z pampelišek víno. Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí.
Pampeliška je známá a uznávaná léčivka, což napovídá i její botanický název - smetánka lékařská. Čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Všechny části pampelišky se dají zužitkovat - to platí i pro léčebné využití. Kořen má žlučopudné a močopudné účinky. Je mírně projímavý a působí jako antirevmatikum a prostředek čistící játra. Používá se v době před květem.
Rostlina je bohatá na vitamíny A, C, D a betakaroteny, obsahuje také kysličník draselný, vápník a jedenapůlkrát více železa než špenát. Čistí organismus od jedu (včetně drog, nikotinu a alkoholu), pomáhá léčit kožní a ledvinové poruchy, podporuje krvetvorbu a stavbu kostí.
Čerstvé mladé listy podporují výměnu látkovou, užívají se při žlučových kamenech a snižují krevní tlak.
Pampeliškový med
365 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citróny bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.
Pampeliškový čaj
Čtvrt šálku čerstvých pampeliškových listů natrhaných na kousky přelijeme vroucí vodou a po 5 minutách scedíme. Popíjíme pro dobrou kondici.
Pampeliškové víno
2 litry pampeliškových květů (okvětních plátků), 2 litry vody, kůra z 1 pomeranče, 1 citrón, 1000 g cukru, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba
Okvětní plátky dáme do velikého polévaného hrnce a přelijeme vroucí vodou. Překryjeme čistým plátnem a necháme 3 dny stát. Občas promícháme. Vodu slijeme do jiného hrnce, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citrónu a vaříme 30 minut. Poté tekutinu slijeme a vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba a necháme 2 dny stát. Přefiltrujeme (nejlépe do soudku) a zazátkujeme. Po dvou měsících zrání stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.
Pampeliškový ocet
Používá se ho k oplachování vlasů po umytí nebo do koupele jako tonikum a čistič. Pro bohatství minerálů pomáhá na suchou pokožku hlavy na mastné vlasy.
Do láhve s vinným octem vložíme 15 pampeliškových listů a 4 květy. Zazátkujeme láhev a postavíme ji na 10 dnů na slunné místo. Denně protřepáváme. Potom ocet přecedíme, staré pampelišky nahradíme novými a proces opakujeme. Nakonec po důkladném protřepání ocet přefiltrujeme, vlijeme zpět do láhve a přidáme pár čerstvých listů.
Pampeliškové jarní tonikum
Máte nečistou mastnou pleť a zvykli jste si ji napařovat? Pak vám přijdou vhod pampeliškové listy - dejte je buď do napařovací lázně, nebo přímo na pleť. Čistou gázu nebo plátno namočte do horkého odvaru a přiložte na obličej.
Pampeliškový balzám
Tento balzám tiší spálenou pokožku po přehnaném slunění a zklidňuje horkem podrážděnou pleť. Pampeliškové listy a květy spařte vroucí vodou - na 2 šálky pampelišek 4 šálky vody. Přidejte 10 dutých stonků a nechte 10 minut luhovat. Pak tekutinu řádně protřepejte, přefiltrujte nebo přeceďte, dejte vychladit a naplňte do lahvičky s rozprašovačem. Aplikujte na podrážděnou pleť, dokud se nezklidní.